Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Na izložbenim panelima na Korzu postavljena popularno-znanstvena izložba „[ai] explore”

Na izložbenim panelima na Korzu postavljena je popularno-znanstvena izložba “[ai] explore” Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci. Izložbom, koja se može razgledati do 25. kolovoza. Ujedno se najavljuje i riječka Noć istraživača koja će se održati 29. rujna.

Postavljena izložba dio je aktivnosti kojima se ostvaruju upravo oni ciljevi zbog kojih je krajem 2022. godine, odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci, Centar za popularizaciju i promociju znanosti i osnovan. Izložba popularizira znanost na način koji nije uobičajen, kroz popularno-znanstveni prikaz eksponata nastalih interdisciplinarnom suradnjom djelatnika Fakulteta za matematiku i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Popularno-znanstvena izložba „[ai] explore“ predstavlja vizualizacije inženjerskih problema iz područja građevinarstva. Vizualizacije su napravljene upotrebom matematičkog algoritma HEDAC te je na eksponatima predstavljen postupak kroz koji algoritam uči, upoznaje objekte i istražuje njihova svojstva. Šetajući izložbom, promatrači mogu uživati u lijepim slikama, a QR kod na svakom eksponatu krije stručno objašnjenje eksponata i matematičkog algoritma.

Pojašnjavanje znanstvene pozadine izložbe čiji su autori Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Traunkar (Fakultet za matematiku) te Nina Čeh i Edita Papa Dukić (Građevinski fakultet) bit će i dio aktivnosti riječkih znanstvenika na nadolazećoj Noći istraživača u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, a koja će održati u petak, 29. rujna od 17 do 22 sata u Exportdrvu na Delti, pod okriljem EU projekta BLUE-CONNECT, u okviru kojega je ostvarena i ova izložba koja na zanimljiv način popularizira znanstvene rezultate riječkih znanstvenika.

Video najava izložbe (prilikom lipanjskog izlaganja iste na panelima na UNIRI kampusu): https://youtu.be/aOeVK5Odigw

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest