Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Na edukativnom predavanju o afričkoj svinjskoj kugi sudjelovalo više od 80 uzgajivača svinja

Više od 80 uzgajivača svinja s područja Grada Đakova i Đakovštine okupilo se danas u prostoru Državne ergele Đakovo gdje je u organizaciji Grada Đakova, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Veterinarske inspekcije DIRH-a, održano edukativno predavanje s temom sprječavanja širenja afričke svinjske kuge na ovom području. Sastanku su uz svinjogojce nazočili i predstavnici Veterinarske stanice Đakovo koji su nakon prezentacije i predavanja odgovarali na pitanja uzgajivača.

Okupljene je na početku pozdravio gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, nakon čega su o temi afričke svinjske kuge govorili veterinarski inspektor Zdenko Lukac, predsjednik Lokalnog kriznog stožera za afričku svinjsku kugu i Davor Pašalić, savjetnik za stočarstvo ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Prikazane su prezentacije koje jasno govore o pojavi afričke svinjske kuge, njezinim simptomima odnosno znakovima bolesti kao i mjerama biosigurnosti i sprječavanju zaraze. Puno pažnje posvetilo se na današnjem sastanku uvjetima držanja svinja, tj. promjeni kategorizacije gospodarstva. Najviše pitanja od strane uzgajivača predavačima bilo je također na ovu temu. Na sastanku je istaknuto da za afričku svinjsku kugu trenutno ne postoji cjepivo ni lijek. U Osječko-baranjskoj županiji nema zabilježenih slučajeva, a u RH se prvi put pojavila 26. lipnja ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Moramo naučiti živjeti s ovom bolesti koja nije opasna za ljude, no virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području. Treba istaknuti da sušenje mesa ne uništava virus, isto tako u zamrznutom mesu može ostati više godina. Termička obrada ga uništava i to na 70 stupnjeva”, rekao je među ostalim Pašalić.

U Osječko-baranjskoj županiji, kako je rečeno, je ukupno 8148 gospodarstva koja se bave uzgojem svinja.

Jadrolinija

Pošaljite vijest