Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Moje zdravlje. Moje pravo. Moja odgovornost”: Najavljen program Svjetskog dana zdravlja u PGŽ-u

Čak 80 posto bolesti srca, 90 posto šećerne bolesti tipa 2 i jedna trećina zloćudnih bolesti može se spriječiti promjenom nezdravih u zdrave stilove života, naglašeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja i Dana preventive u Primorsko-goranskoj županiji, a koje se ove godine održava pod temom „Moje zdravlje. Moje pravo. Moja odgovornost“ kako bi se podigla svijest građana o važnosti vlastite uloge u brizi za zdravlje.

„Svi želimo čim duže biti zdravi i manje oboljevati. Ujedno, imamo pravo na zdravstvenu zaštitu koju država mora osigurati svakom građaninu. No, kada pričamo o zdravlju, glavna je poruka da prvo moramo biti odgovorni“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar koja je istaknula da Primorsko-goranska županija nosi titulu zdrave županije te da je niz nacionalnih preventivnih akcija, čiji je nositelj Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, potekao upravo iz naše županije da bi s vremenom postali nacionalni programi.

Govoreći o tituli zdravog grada, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, podsjetila je da je Grad Rijeka jedan od prvih gradova koji je ušao u Europsku mrežu zdravih gradova još 1998. godine.

„Intencija Rijeke, kao zdravog grada, je stavljati zdravlje u fokus svih politika s naglaskom na zdravstvenu pismenost i dostupnost zdravstvene zaštite“, rekla je Mušković koja također dijeli mišljenje da bi se o odgovornosti trebalo puno više govoriti jer zdravlje nije samo pitanje sustava već i same osobe.

Brojne javnozdravstvene akcije i edukacije koje će se održati diljem Primorsko-goranske županije, a u čiju provedbu su se, uz niz zdravstvenih ustanova, uključili i brojni volonteri, udruge, fakulteti i studenti, predstavili su ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Željko Linšak te voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Glibotić Kresina.

Linšak je rekao da će se aktivnosti provoditi tijekom travnja i svibnja, a sve kreće ove subote s javnozdravstvenom akcijom „Travanjska inventura zdravlja“ koja će se održati na riječkom Korzu i na Gradskom trgu u Malom Lošinju s početkom u 10.00 sati. Pozvao je sve građane da se odazovu akcijama i provjere svoje zdravlje.

Glibotić Kresina naglasila je da je NZZJZ PGŽ ovogodišnju temu Svjetskog dana zdravlja nadopunio s frazom “Moja odgovornost” kako bi se istaknula važnost da smo o zdravlju odgovorni i trebamo brinuti i onda kada smo zdravi.

Svjetski dan zdravlja tradicionalno se obilježava 7. travnja, a ovogodišnji je posvećen zagovaranju prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja.

Program obilježavanja dostupan je na POVEZNICI.

Jadrolinija

Pošaljite vijest