Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Meteorski spektakl u općini Fužine

Kulminacija 30. Zelenog ljeta u općini Fužine je jedinstven spektakl meteorskog roja „Perzeidi“, u narodu poznat kao i „suze Sv. Lovre“ koji će u subotu, 12. kolovoza od 19 sati oduševiti sve posjetitelje u kaubojskom Roswell selu gdje je snimana kultna filmska trilogija Winnetou.

Neodoljivo kasnovečernje druženje pod goranskim nebom koje će biti obasjano nebeskim krijesnicama bit će upotpunjeno i interesantnim predavanjem “Asteroidi, sjeme života” kojeg će voditi astronom Dinko Brautović. Naime, znanstvena istraživanja pokazuju kako su neki spojevi bitni za pojavu života na planeti Zemlji došli iz svemira putem asteroida i kometa. Upravo o tome bit će riječ i tijekom ovog iznimno interesantnog, stručnog predavanja.

Dakako, posjetitelje u Roswellu očekuje promatranje zvjezdanog neba teleskopom i magična šetnja pod bakljama do livade iznad Roswell sela gdje je predviđeno promatranje spektakularnog doticaja ostataka meteorskog roja „Perzeidi“ sa zemljinom atmosferom. Takozvane suze Sv. Lovre su ostatci poznatog kometa Swift-Tuttle koji se nalaze na putanji naše planete. Komet koji jednom u 133 godine obiđe Sunce otkrili su davne 1892. godine američki astronomi Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle. Ujedno, svi posjetitelji Roswella do 25. kolovoza imat će priliku pogledati atraktivnu izložbu Velie Krmpotić na temu fascinacije konjima.

Jadrolinija

Pošaljite vijest