Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mediteranska izložba šampionskih mačaka ovoga vikenda u Opatiji

Na Mediteranskoj izložbi šampionskih mačaka koju u subotu i nedjelju u Opatiji organizira Savez felinoloških društava Hrvatske – SFDH sudjelovat će četverostruka svjetska pobjednica, domaća dugodlaka mačka Tyyne-Liina, u vlasništvu finske uzgajivačice Josefiine Huhta-Aho. Najtrofejnija mačka izložbe stara je 14 godina, a najljepšom je proglašena na Svjetskim izložbama 2017., 2019., 2021. i 2022. godine. Uz to nosi titule Baltičkog pobjednika 2021. i 2023. godine, Skandinavskog pobjednika 2022. i Nacionalnog pobjednika Finske za 2021. godinu.

Uz Tyyne-Liinu, u Opatiji će u konkurenciji biti još šest mačaka svjetskih pobjednica, koja će se, svaka u svojoj kategoriji i starosnom razredu, natjecati za laskavu titulu pobjednice Mediterana. Ukupno je prijavljeno 237 mačaka, međunarodnih šampiona u odrasloj dobi, odnosno najljepših mačaka izložbe u kategoriji mačića i juniora do 7 mjeseci.

Natjecatelji, uz domaćina Hrvatsku, dolaze iz 15 europskih zemalja, te će predstaviti ukupno 31 pasminu. U konkurenciji su Egzotična, Perzijska, Ragdoll, Sveta Birma, Američki Curl dugodlaki, Maine Coon, Neva Masquerada, Norveška šumska, Sibirska, Turska angora, Bengalska, Britanska dugodlaka i Britanska kratkodlaka mačka, Burmila, Burmanska, Dugodlaki Kurilean Bobtail, Selkirk Rex dugodlaki, Abesinska, Cornish Rex, Devon Rex, Orijentalna, Peterbald, Ruska, Sijamska, Somalijska, Sphynks, Tajlandska, Domaća dugodlaka, Domaća kratkodlaka mačka i preliminarno priznata pasmina Lykoi.

Izložba će se održati u Sportskoj dvorani Marino Cvetković pod pokroviteljstvom Grada Opatije, Turističke zajednice Grada Opatije i Turističke zajednice Kvarnera. Oba dana bit će otvorena od 10 do 18 sati.

U subotu će se održavati cjelodnevno suđenje i nominacije za izbor najljepših mačaka (Best In Show), koji je na programu u nedjelju. Manifestacija će završiti u nedjelju u 18 sati proglašenjem najljepših mačaka koje će ponijeti titulu pobjednika Mediteranske izložbe 2023. godine. U pauzama suđenja planirano je predstavljanje svih pasmina koje uvijek privuče pažnju posjetitelja, posebice jer su neke vrste iznimno rijetke i ne mogu se vidjeti u ovom dijelu Europe.

Oba dana izložba će biti otvorena od 10 do 18 sati, uz cijenu dnevne ulaznice od pet eura za odrasle te tri eura za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Cijena obiteljske ulaznice, koja uključuje dvije ulaznice za odrasle i dvije dječje je deset eura.

Jadrolinija

Pošaljite vijest