Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Larvicidni tretmani u Osijeku postižu učinkovitost od 96-100 posto

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i daljnjim planovima u okviru mjera njihovog suzbijanja.

“Na dan 3. kolovoza brojnost komaraca po klopkama je relativno zadovoljavajuća. Na području Halaševa je 454, ali u usporedbi s 18 000 koliko je bilo u Sarvašu, to je zaista podnošljivo. Retfala 64, centar grada 31, Tvrđavica 28, Donji grad 15. Brojke su pod kontrolom”, izvijestio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Podsjetio je da je posljednji adulticidni tretman proveden 19. srpnja, jer nije bilo potrebe za novim preporukama. Izdane su i tri preporuke za larvicidne tretmane na području Halaševa, vikend naselja Karašica i Pampasa, koje su provedene 1. kolovoza. Učinkovitost tih tretmana kreće se od 96 do 100 posto, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavlja redovito kontrolirati brojnost komaraca.

“Nažalost, najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe. Ako do toga dođe, spremni smo larvicidno tretirati sva poplavna područja koja okružuju grad Osijek temeljem sporazuma potpisanog sa susjednim općinama. Podsjetit ću i da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo dozvolu za larvicidni tretman Kopačkog rita i, ako dođe do ovog većeg vodnog vala, tu ćemo dozvolu i iskoristiti”, rekao je Vulin.

Izvijestio je i kako je do danas provedeno 127 preporuka NZJZ-a OBŽ, za što je utrošeno 986 000 eura, što uključuje tretmane, monitoring i nadzor.

“Sve preporuke NZJZ-a OBŽ su provedene, a tako će biti i ubuduće. Na raspolaganju ove godine imamo 1,5 milijuna eura, od čega je u proračunu Grada Osijeka osigurano 700 000 eura, Osječko-baranjska županija osigurala je 200 000 eura, a Vlada Republike Hrvatske 600 000 eura”, dodao je.

“U ovim ljetnim mjesecima na području grada Osijeka i svih prigradskih naselja mogli smo provoditi sve aktivnosti na otvorenom, od sportskih, kulturnih, ali i ugodnog boravka i druženja. U slučaju potrebe osigurat ćemo dodatna sredstva, tako da naše sugrađanke i sugrađani mogu biti mirni. Borba protiv komaraca neće stati”, zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Jadrolinija

Pošaljite vijest