Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kreće energetska obnova Guvernerove palače vrijedna 3,5 milijuna eura

Ove jeseni počinje energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci vrijedna 3,5 milijuna eura sufinancirana europskim sredstvima u 100 postotnom iznosu, najavio je na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Projektom će se ostvarit ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 71,81 posto i smanjiti emisije CO2 jer zgrada se više neće grijati lož-uljem već će se putem dizalice topline za grijanje i hlađenje koristiti električna energija.

„Krenula je obnova Guvernerove palače. Obećali smo da će ovaj reprezentativni prostor biti na ponos i diku građana naše županije i grada Rijeke“, rekao je župan Komadina podsjetivši na ranija ulaganja Županije u obnovu fasade i perivoja Muzeja. Povrh odobrenih sredstva, dodaje, Županija će osigurati dodatnih milijun eura, između ostalog, za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda. Predloženo je polovicu iznosa osigurati rebalansom proračuna, a ostatak proračunom za narednu godinu, rekao je župan.

Detalje energetske obnove iznijela je ravateljica Muzeja Tamara Mataija. Kako je navela, ugradit će se učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, obnovit će se unutarnja stolarija, ugraditi dizalo i učinkovita LED rasvjeta, unaprijediti sigurnosni uvjeti ugradnjom suvremenog sprinkler sustava te provesti toplinska izolacija koja će olakšati skrb o građi. Predviđeno trajanje projekta je 31 mjesec, od 1. rujna 2023. do 30. travnja 2026. godine.

Prijava na poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra uspješno je kandidirana u suradnji Muzeja, Regionalne razvojne agencije PGŽ „Prigoda“ i Regionalne energetske agencije Kvarner.

Kako je istaknuo v.d. ravnatelja REA Kvarner Sanjin Vranković, radi se o iznimno kompleksnom projektu, a provedbom će se, pored uštede energije, smanjiti emisija stakleničkih plinova za 83 posto te ostvariti ušteda u troškovima samog održavanja objekta, koji će provedbom ovih mjera biti gotovo minimalni.

Ravnatelj RRA PGŽ Vedran Kružić naglasio je kako je ovo jedan od tri projekta u kulturi koji će se financirati kroz NPOO-a i najveći u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj koji je dobio Odluku o financiranju.

“Provedba projekta neće biti jednostavna, ali je cilj da Muzej postane prvo i nezaobilazno mjesto doživljaja naše regije. Kao što smo surađivali i ranije, kada smo razvili i poklonili aplikaciju koja služi kao vodič posjetiteljima, spremni smo i dalje, u suradnji s Muzejom i Županijom unaprijediti iskustvo i doživljaj posjetitelja ovog prekrasnog zdanja”, zaključio je Kružić.

Resorna pročelnica Sonja Šišić je istaknula vrlo kratak rok za prijavu ovako složenog projekta, ali i zadovoljstvo partnerskom suradnjom, uz zahvale na uloženoj energiji i trudu. “To će biti poticaj za daljnji rad na cjelovitoj obnovi palače i još zahtjevnijoj drugoj fazi projekta, a vjerujem da ćemo 2026. godine boraviti u Guvernerovoj palači u puno ugodnijim uvjetima”, zaključila je Šišić.

Početak energetske obnove bila je prilika i za najavu dovršetka obnove istočne fontane koja je tom prilikom puštena u rad. Za njenu obnovu je uloženo 127.000 eura, od čega 100.000 eura iz proračuna PGŽ, dok su ostatak osigurali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka i Muzej iz vlastitih prihoda. Za zapadnu fontanu u tijeku je priprema dokumentacije za nabavu radova na njenoj rekonstrukciji i uređenju.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest