Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kreće 15. izdanje programa Škola u kinu

Petnaest je to velikih godina gledanja odabranih kvalitetnih filmova, upoznavanja, učenja, druženja i ljubavi prema kinu koje je u sklopu ovog projekta u kinodvoranama u Art-kinu i Dječjoj kući okupilo više od 120.000 djece i mladih, učitelja, odgojitelja i profesora na području Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Obrazovni program Art-kina jednako je naklonjen svim uzrastima – vrtićkim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim – no početak ove školske godine Art-kino je odlučilo obilježiti posebnim projekcijama upravo za one učenike koji su prvi puta sjeli u školske klupe – prvašiće.

Kako bi dodatno obogatilo ovo nezaboravno iskustvo, ali i uspomenu za cijeli život, svim prvašićima na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Art-kino je posvetilo nekoliko dana uz prvi hrvatski dugometražni animirani film “Cvrčak i mravica”, koji ima i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Besplatne filmske projekcije filma “Cvrčak i mravica” održat će se u kinodvorani Art-kina (Krešimirova 2), a nastavnici se pozivaju da rezerviraju dolazak svojih najmlađih đaka u jednom od niže navedenih termina:

  • Ponedjeljak, 18.9. u 8:30 ili 11:00 sati
  • Utorak, 19.9. u 8:30 ili 11:00 sati
  • Srijeda, 20.9. u 8:30 ili 11:00 sati
  • Petak, 22.9. u 8:30 ili 11:00 sati

Kao i za sve projekcije u sklopu programa Škola u kinu, termin dolaska nastavnici mogu rezervirati e-poštom na edukacija@art-kino.hr, a za sva dodatna pitanja na raspolaganju je voditeljica programa Škola u kinu Dina Ožanić (091/456-7036, radnim danom od 8 do 16 sati).

Podsjetimo, Škola u kinu obrazovni je program Art-kina namijenjen približavanju i promicanju filmske umjetnosti kod djece i mladih. U svojim počecima zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama, program je s vremenom obuhvatio i vrtiće i srednje škole, a kroz svoje mnogobrojne godine djelovanja istaknuo se kao jedina filmsko-edukativna konstanta za sve odgojno-obrazovne ustanove na području Grada Rijeke te u ostatku Primorsko-goranske županije. Iz svih navedenih razloga, ulaz na sve projekcije iz programa Škola u kinu je slobodan.

To znači da djeca i mladi na ovom području svake školske godine na raspolaganju imaju izbor vrijednih filmskih naslova svih filmskih rodova i žanrova, pomno odabranih kako bi učenike učili o filmskoj umjetnosti, korelirali s nastavnim predmetima i širokim spektrom tema, obrazovali, uveseljavali, ali i na mnogobrojne načine senzibilizirali našu mladu publiku.

Svake školske godine Art-kino izrađuje poseban katalog filmova programa Škola u kinu za vrtiće, osnovne i srednje škole, a ovogodišnje izdanje kataloga već je dostupno za pregled nastavnicima i odgojiteljima na mrežnim stranicama Art-kina, s detaljnim uputama za prijave.

Program Škola u kinu za osnovne škole nadovezuje se na teme koje se obrađuju u sklopu nastave medijske kulture u pojedinim razredima tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Program za vrtiće bazira se na pretežito domaćim i europskim animiranim filmovima trajanjem i temom prilagođenima predškolskom uzrastu, a Škola u kinu za srednje škole fokusira se na mogućnost direktne ili indirektne korelacije sadržaja filmova s nastavom u pojedinim predmetima. Nadalje, cilj je programa prezentiranje umjetnički vrijednih filmskih naslova, bilo recentnije produkcije bilo filmskih klasika, kako bi se potaknuo razvoj selektivnosti pri odabiru filmova te izbjegao nekritičan i konzumeristički pristup gledanju filma, ali i kontinuirano stvarala nova generacija publike koja će posjećivati nezavisna kina.

Program Škola u kinu sufinanciraju Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija, Europa Cinemas, te Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu.

Više o Školi u kinu na mrežnim stranicama Art-kina.

Jadrolinija

Pošaljite vijest