Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Knjižnica Muzeja grada Rijeke preseljena u Palaču šećerane

Knjižnica Muzeja Grada Rijeke preselila je iz zgrade Muzeja u tzv. Kockici u prostor Muzeja u Palači šećerane, koji se nalazi u sklopu Art kvarta.

Postupak preseljenja započeo je početkom ove godine seljenjem cjelokupnog knjižnog fonda u novi prostor, u kojem se sada nalaze tri knjižne zbirke. To su Zbirka knjižnog fonda Centra za historiju radničkog pokreta i NOR-a Istre, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, Zbirka knjižnog fonda Muzeja narodne revolucije i Zbirka knjižnog fonda Muzeja grada Rijeke. Tome valja dodati i pojedinačne donacije bivših djelatnika i suradnika ustanove, prijatelja Muzeja pa sadašnji, objedinjeni fond knjiga i časopisa ove tri zbirke broji cca 15.000 primjeraka i čeka svoju obradu po knjižničarskim pravilima.

Svečanosti kojom je obilježen završetak preseljenja knjižnice prisustvovali su v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladen Urem, dugogodišnji ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima te brojni uzvanici.

Tri knjižna fonda sada će biti na raspolaganju djelatnicima odnosno kustosima koji pripremaju izložbe, a po dovršetku aktivnosti na formalno-pravnom osnivanju knjižnice, građa će biti dostupna i široj javnosti kojoj će tako biti prezentirana sadržajnost različitih tema i gradiva koje knjižnica nudi, a čiji je spektar puno širi od knjižnice jednog muzeja.

Otvorenje specijalne knjižnice za javnost u smislu mogućnosti korištenja građe i istraživanja fonda očekuje se na jesen, nakon što budu izvršeni svi neophodni preduvjeti uz preporuke stručnog nadzora Sveučilišne knjižnice u Rijeci. Posebno je važno naglasiti kako su knjige i časopisi iz navedene tri zbirke knjižnog fonda vrlo značajne ne samo za proučavanje tematike povijesti grada, kulture i umjetnosti, već će biti značajne za znanstvenike, istraživače i studente povijesti, kulturologije, psihologije, politologije.
„Drago mi je da će znanstvena i sveučilišna javnost, studenti, kao i svi drugi zainteresirani već krajem godine moći u našoj knjižnici pronaći vrlo značajnu literaturu za svoje znanstvene radove, referate, seminare i stručne radove“, kazao je v.d. ravnatelja Urem, zahvalivši se svima koji su pomogli u preseljenju knjižnice.

Dugogodišnji ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović izrazio je zadovoljstvo što se sada u Art kvartu nalaze četiri knjižnice – veliku, novootvorenu Gradsku knjižnicu Rijeka, Dječji odjel Stribor u Dječjoj kući, ali i dvije specijalizirane knjižnice, onu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i novouređenu Muzeja grada Rijeke.
„Naglasak knjižnice Muzeja grada Rijeke nije bio skupljati rijetke ili stare knjige, već imati što potpuniju zbirku građu o povijesti Rijeke i povijesti našeg kraja, kao i priručnike te knjige o povijesti umjetnosti, važne za rad muzejskih stručnjaka“, kazao je bivši ravnatelj Muzeja Dubrović.

Gradonačelnik Filipović zahvalio se svima koji su sudjelovali u preseljenju i uređenju knjižnice, zaželjevši da knjižnica što prije postane dostupna široj javnosti.
„Knjižnica ima bogati fundus, od historiografije radničkog pokreta, antifašističkog pokreta do brojeva Novog lista od 1961. do 2000. godine, u kojem kako akademska, tako i šira javnost mogu pronaći mnoge korisne i zanimljive informacije“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako se preseljenjem knjižnice Muzeja u Palaču šećerane pokazuje kako Art kvart oživljava u zamišljenom opsegu.
„Preseljenje ove knjižnice i priprema za njezino otvaranje javnosti predstavlja šlag na tortu svega onog učinjenog u prethodnim godinama kako bi Art kvart postao dnevni boravak Riječanki i Riječana“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Svečanost je obogatio nastup Volodimira Balyka na harmonici, dok je Riječanin ing. Dario Alensberger donirao knjigu o restauraciji muzeja u talijanskom gradu Certosa di Pavia.

Projektom „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ bila su osigurana sredstva kojim je obnovljena Palača šećera i uređen prostor za buduću knjižnicu. Tim činom preseljenja završen je proces integriranja cjelokupnog knjižnog fonda na jednom mjestu sa željom da se predstavi kulturnoj i znanstvenoj javnosti.

Muzejska knjižnica, kao i sadašnja zbirka knjižne građe u ovom novom prostoru, po vrsti je specijalna, što znači da je sukladno propisima u knjižničarstvu prvenstveno namijenjena djelatnicima Muzeja grada Rijeke kao potpora u njihovom radu te prati njihove potrebe. Svima ostalima zainteresiranima (studenti, istraživači itd.) knjižnica može pružati pojedine usluge (korištenje građe i sl.) kao vanjskim korisnicima pod određenim uvjetima. Naravno, tu je i niz drugih aktivnosti koje će biti organizirane u okviru novopreseljene knjižnice kao što su provođenje kulturnih aktivnosti, projekata i programa, predstavljanje knjiga, manjih znanstvenih kolokvija, okruglih stolova i sl.  prema Standardu za specijalne knjižnice, koje će buduća knjižnica organizirati za javnost.

Jadrolinija

Pošaljite vijest