Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

KardioPRotect – akcija u Vrbovcu

U vrijeme održavanja turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, u subotu 26. kolovoza 2023. godine održat će se u Vrbovcu javnozdravstvena akcija u sklopu projekta KardioPRotect – „Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije“.

Preventivni liječnički pregledi bit će organizirani od 11 do 17 sati u središtu Vrbovca, u Ulici Vladimira Nazora. Sastoje se od mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i izračuna indeksa tjelesne mase (BMI), a specifični su po tome što završavaju razgovorom s liječnikom.

Dosad su ovakvi pregledi održani u osam gradova Zagrebačke županije tijekom kojih je pregledano više od 1200 osoba. S ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti projekt KardioPRotect provodi Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore iznosi 100%. Sufinancira ga Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Bolesti srca, srčano-žilnog sustava i moždanih arterija vodeći su uzrok smrti i pobola u svijetu. Nadmašuju čak i maligne bolesti. U Hrvatskoj godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 20.000 osoba, što je iznad europskoga prosjeka na 100.000 stanovnika. Rizični čimbenici za nastanak kardiovaskularnih bolesti su masna i nezdrava hrana, alkohol, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravovremeno otkrivanje i liječenje povišenoga krvnog tlaka, visoka razina masnoća u krvi i dijabetes.

Jadrolinija

Pošaljite vijest