Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kako zaštititi internu vodovodnu instalaciju od zamrzavanja?

smrznute cijevi

Najavljivani hladni val stigao je na riječko područje, a dolaskom niskih temperatura potrebno je zaštititi interne vodovodne instalacije od mogućeg zamrzavanja i neželjenih puknuća.

Tijekom zimskih mjeseci, kao i svake godine, KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka poduzet će potrebne mjere zaštite vodomjera u vodomjernim oknima u zonama na višim nadmorskim visinama. Svojim korisnicima savjetuju da isto učine s vlastitim internim instalacijama.

Podsjećamo kako interna instalacija počinje s prvim spojnim elementom iza glavnog vodomjera te su ju korisnici vodnih usluga dužni održavati o svom trošku na način da ista bude u stanju funkcionalne ispravnosti kako bi se spriječilo narušavanje funkcionalnosti sustava javne vodoopskrbe i zdravstvene ispravnosti vode za piće.

U nastavku donosimo savjete za zaštitu vodovodne instalacije od zamrzavanja:
• zaštitite instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima kao što su vikendice, garaže, konobe i slično;
• ispraznite nezaštićene instalacije ukoliko se ne koriste jer se voda koja je u stanju mirovanja najlakše smrzava i uzrokuje zamrzavanje vode u vodomjeru i njegov kvar s nekontroliranim istjecanjem vode;
• toplinski zaštitite dijelove instalacija koji nisu ukopani omatanjem izolacijskim materijalima ili već gotovim izolacijama za cijevi. Materijali za ovakvu vrstu toplinske zaštite mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem. Ne preporuča se zamatati dijelove instalacija krpama ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer takav način zaštite pospješuje zamrzavanje instalacije;
• provjerite svoja vodomjerna okna te, ukoliko ona nisu zaštićena, zidove i poklopac okna obložite izolacijskim materijalom kao što su ploče stiropora. S istim se materijalom može zaštititi i unutrašnjost okna.

Slučajeve puknuća na dijelu instalacije u nadležnosti KD ViK-a korisnici mogu dojaviti dežurnoj službi na broj telefona 353 222 ili  211 906.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest