Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Izložba oldtimera u Rijeci FA-RI 2023.

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje izložbe povijesnih automobila i motocikala, Oldtimer klub “Rijeka 1996” riječkoj publici ponovno predstavlja povijest na četiri kotača organizirajući drugo izdanje “FA-RI 2023.” izložbe, u subotu i nedjelju 16. i 17. rujna od 9 do 19 sati u Exportdrvu na Delti u Rijeci. Ulaz je slobodan.

Na izložbi koju je otvorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, izloženo je 44 automobila i 64 motocikla. Najstariji auto na izložbi je FIAT 508 Ballila Camioncino iz 1932. vlasnika Roberta Čuline.  Grad Rijeka predstavio se također kao izlagatelj – Mercedes Benz-om 280S iz 1977.g., iz nekadašnjeg Titovog protokola, danas u vlasništvu Grada Rijeke.

Zanimljiv izložak je je i De Lorean DMC-12 iz 1982. Leona Španjola (iz filma Povratak u budućnost). Izloženo je više Mercedesa – 6 različitih modela, od kojih je posebno dojmljiv Mercedes Benz 220 Cabriolet A (1952.g.) Porina Drezge.

Osim ljepotana na četiri kotača, izložba je pravi mamac za zaljubljenike u dvokotače i trokotače, motocikle. Od Moto Guzzija 13 (1928.g.) Igora Baraka, do kultnih Tomosa. Izloženo je čak 29 razlitih modela i godišta, najstariji Tomos MS 50 (1956.g.) Janka Zidara, najmlađi Tomos CTX 80 (1990.g.), zanimljiv sportski trkaći Tomos D6 (1986.) vl. Robert Čulina. Također, bit će prikazan i film “Tomos – Made in Jugoslavija” autora Petra Lebana, koji je ustupio History film festival.

Izlagačima su se pridružili i kolekcionari modela automobila i vlasnici rezervnih dijelova i prateće opreme.

Koncept ovogodišnje izložbe zamišljen je kao prikaz proizvedenih modela automobila po zemljama, s jedne strane zapada Njemačke, Francuske, Italije i slično, a s druge zemalja proizvođača s istoka. Posebno će biti prezentirana vozila ratnog doba naše povijesti.

Osim izloženih vozila, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u razmjeni i kupoprodaji modela automobila i motocikala, opreme i dijelova za povijesna vozila.

Na katu izložbenog prostora ove se godine prezentiraju kolekcionari autića, svih vrsta modela automobila i motocikala. Izložba, razmjena, kupoprodaja dio je dvodnevne aktivnosti 40-ak izlagača koji stižu s tisućama modela iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije.”

Oldtimer klub “Rijeka 1996” postoji već 27 godina. Želja članova je iznaći mogućnost stalnog postava povijesnih vozila u adekvatnom prostoru. Izložba će biti popraćena prezentacijom bogate povijesti auto-moto sporta na području Kvarnera i gastro ponudom. Organizatori su osigurali besplatno parkiranje u krugu Exportdrva za sve posjetitelje, a cilj Oldtimer kluba “Rijeka 1996” je darovati gradu i svim posjetiteljima jedinstveno iskustvo na četiri kotača.

Foto: M. Krpan

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest