Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Izabrano vodstvo vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održane su konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije na kojima su članovi vijeća još jednom birali svoje vodstvo. 

Prva na rasporedu bila je sjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine. Na mjesto predsjednice po treći je put izabrana Rozalija Jakumetović, koja će u sljedeće četiri godine, uz zamjenika Zoltana Čerepeša, voditi Vijeće. „Odradila sam drugi mandat i po treći sam puta izabrana na mjesto predsjednice. Dosadašnji smo program odradili kako smo zamislili i drago mi je da su mi članovi Vijeća još jednom ukazali povjerenje. Svi zajedno smo se dogovorili da ćemo nastaviti raditi na kulturi, školstvu i socijalnom programu. Zahvaljujemo se županu Damiru Dekaniću i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji nam puno pomažu. Novcem koji dobijemo pomažemo našim sugrađanima, a to im u današnje vrijeme jako puno znači“, rekla je predsjednica dodavši kako pripadnike mađarske nacionalne manjine daruju za blagdane prigodnim poklonima i na taj im način zahvale na ukazanom povjerenju. Isto tako, poručuju im ako imaju bilo kakvih problema da im se uvijek mogu obratiti za savjet i pomoć. 

Drugu konstituirajuću sjednicu održalo je Vijeće slovačke nacionalne manjine na kojoj je po šesti puta za predsjednika izabran Milan Pucovsky, uz zamjenika Vlatka Mudroha. „Imamo sreće što mi kao slovačka nacionalna manjina nemamo puno problema što se tiče manjinskih prava, tako da nam je sav taj posao olakšan. Imamo dobru suradnju sa Županijom i s ostalim manjinama, s kojima imamo i nekoliko zajedničkih programa, a nadam se da ćemo i ubuduće djelovati na isti način, ako ne i bolji“, kratko se obratio Pucovsky. 

Na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine vijećnice i vijećnici ponovno su izabrali Svetislava Mikerevića na mjesto predsjednika dok su za njegovu zamjenicu izabrali Vesnu Vujić. Predsjedniku Mikereviću ovo je već treći mandat, a reizbor pripisuje svojim dosadašnjim rezultatima. „Očekivao sam ovakav ishod i želim se zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima koji su mi dali povjerenje. Naravno, problema ima puno u svim manjinskim vijećima. Nadam se da ćemo, s obzirom na to da je srpska zajednica najbrojnija, nastaviti dobru suradnju sa Županijom. Mi smo ambiciozno vijeće i imamo velike planove. Naravno, očekujemo sredstva iz Županije, ali moramo napomenuti da radimo i projekte s ministarstvima iz Republike Srbije te s lokalnim samoupravama na području Republike Hrvatske“, kazao je Mikerević. 

Svoje predstavnike izabralo je i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine. Zijad Pezerović opravdao je povjerenje vijećnica i vijećnika koji su ga danas izabrali da ih ponovno zastupa, a za njegovu desnu ruku odabrali su Ibrahima Vejsilovića. „Zahvaljujem se svim svojim biračima, vijećnicima i vijećnicama koji su me ponovno izabrali. Vjerojatno sam bio dobar u svome radu i zato su me izabrali. Naši planovi su da poboljšamo Bošnjacima život u našim sredinama, kako u Gunji tako i u Drenovcima, odnosno u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najveći nam je problem mezarje. U dogovoru s načelnikom dobili smo zemlju u Drenovcima za njegovu izgradnju i taj se projekt mora riješiti u sljedeće četiri godine moga mandata“, nabrojao je ciljeve Pezerović. 

Peta sjednica bila je rezervirana za Vijeće rusinske nacionalne manjine. Trenutno na području županije živi oko 930 Rusina, što je smanjenje od oko 30%. „Jedna od programa koji smo započeli je pravljenje žrtvoslovnika u Vukovaru u spomen na sve poginule, ubijene i nestale pripadnike naše nacionalne manjine za vrijeme Domovinskog rata. S Gradom Vukovarom smo razgovarali o lokaciji, tako da nam je to sad sljedeći potez koji bi trebali realizirati do kraja godine“, najavio je novoizabrani predsjednik Vijeća Zvonko Kostelnik istaknuvši da su u tijeku i u planu drugi projekti vezani uz obnavljanje infrastrukture, domova kulture, etnografskih zbirki, knjižnica i čitaonica, sve s ciljem očuvanja tradicije i običaja Rusina. Sa svojim zamjenikom Miroslavom Đitkom pokušat će riješiti sve probleme s kojima se susreću, a ističe kako je jedan od većih odlazak školovanih ljudi u druge županije, ali i izvan granica Lijepe naše. 

„Danas su održani izbori za predsjednike i zamjenike vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, a riječ je o mađarskoj, slovačkoj, srpskoj, bošnjačkoj i rusinskoj nacionalnoj manjini. Naša županija zaista ima tu sreću, privilegiju i bogatstvo što na našem području živi, djeluje i radi velik broj pripadnika nacionalnih manjina. Čestitam im svima na uspjehu i želim puno sreće u daljnjem radu, a Županija će im uvijek biti potpora“, zaključio je zamjenik župana Franjo Orešković

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest