Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Isplate svinjogojcima kreću sljedeći tjedan

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je sastanak o stanju u sektoru svinjogojstva uslijed pojave afričke svinjske kuge na kojem je prisustvovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Mladen Pavić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, predstavnici Državnog inspektorata RH, Ravnateljstva civilne zaštite RH, jedinica regionalne i lokalne samouprave, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te stočarskih udruženja.

Uvodno je održana prezentacija o trenutnom stanju, mjerama kontrole i suzbijanja te programima potpore za sektor svinjogojstva. Ministrica Vučković najavila je da isplata obeštećenja za svinjogojce čije su svinje eutanazirane zbog zaraze afričkom svinjskom kugom započinje sljedeći tjedan te pojasnila kako drugi program za proizvođače koji otpremaju svinje u klaonice pod posebnim uvjetima čeka odobrenje Europske komisije.

„Danas smo htjeli čuti informaciju o mogućnostima relaksacije mjera u smislu da nije cijela županija zona u kojoj se ne može prometovati svinjama i svježim mesom, odnosno da se zone ne određuju prema administrativnim granicama županije. Postoji mogućnost, međutim moramo ispuniti strogo propisane uvjete od strane Europske komisije i vjerujem da ćemo ih kroz određeno razdoblje ostvariti”, rekao je župan Damir Dekanić osvrnuvši se i na pitanje o nastavku rada proizvođača i prerađivača mesnih proizvoda.

„Proizvođači, odnosno prerađivači mogu raditi i u zonama zaraze, ali s mesom koje je deklarirano i ispravno te ima posebnu oznaku ukoliko dolazi iz zone ograničenja. Oni koji se bave preradom moraju termički obraditi meso na određenom broju stupnjeva te poštivati zadano  vrijeme sazrijevanja mesa. Oko svih tih tema ćemo dogovoriti radionicu kako bi naše proizvođače uspješno uputili i detaljno objasnili što je dozvoljeno, a što ne”, dodao je župan.

Svinjogojci, prerađivači te drugi dionici u proizvodnji izvijestili su o pojedinačnim izazovima s kojima se susreću te istaknuli potrebu da se pruži financijska pomoć kako bi prebrodili tešku situaciju u kojoj se nalaze. Na sastanku su im pruženi odgovori na sva pitanja, uz najavu ponovnog sastanka. Ministrica poljoprivrede zahvalila je proizvođačima koji poštuju biosigurnosne mjere, istaknula kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti činiti sve da im se pruži prikladna i brza pomoć te da se bolest suzbije u što kraćem roku. Podsjetila je i kako će, iako nije izravno vezan za samu pojavu bolesti, proizvođačima biti od pomoći i upravo otvoren  gotovo 31 milijun eura vrijedan natječaj Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pri čemu je za svinjogojski sektor, neovisno o veličini gospodarstava, osigurano 5,6 milijuna eura.

S obzirom na to da je i Vukovarsko-srijemska županija teško pogođena nedavnim vremenskim nepogodama, sudionici sastanka kratko su informirani i o mogućnostima koje nude programi pomoći poljoprivrednicima ukupne vrijednosti 17 milijuna eura, kojima će se ublažiti posljedice i osigurati preventivna ulaganja. 

Jadrolinija

Pošaljite vijest