Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hrvatska šalje pomoć Sloveniji

Vlada je jučer, 7. kolovoza 2023., održala 242. sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima Republici Sloveniji i Odluku o donošenju Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Republika Slovenija je 6. kolovoza 2023. godine uputila molbu za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (UCPM), prvenstveno u vidu građevinskih strojeva s rukovateljima. Slijedom toga, Vlada Republike Hrvatske uputit će pomoć Republici Sloveniji u vidu modula opremljenog građevinskim strojevima s ciljem operativnog rada na uklanjanju posljedica poplave. 

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova se zadužuje za organizaciju i pratnju modula za pružanje pomoći. Spremnost za polazak treba biti u roku 24 sata od donošenja Odluke. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Provedbom Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge izravno će se sanirati gubici nastali uslijed uginuća, usmrćivanja i uklanjanja svinja s objekata na kojima su provedene mjere kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, a što će predstavljati značajnu pomoć uzgajivačima svinja u području ograničenja, uvažavajući i činjenicu da je isto područje iznimno snažno pogođeno vremenskim nepogodama, pri čemu su uz objekte stanovanja stradali i proizvodni objekti za uzgoj svinja, držanje stočne hrane te poljoprivredni usjevi namijenjeni između ostalog organizaciji hranidbe uzgajanih svinja.

Financijska sredstva za provedbu Programa u iznosu od 7.500.000,00 eura osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećamo, Vlada je 6. kolovoza donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Na zamolbu Republike Slovenije odobren je prelazak granice radi pružanja humanitarne pomoći korištenjem jednog helikoptera Mi-171Sh Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva s osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sukladno iskazanim potrebama Republike Slovenije i mogućnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest