Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hrvatska je predana produbljivanju suradnje unutar Inicijative triju mora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Bukureštu na 8. sastanku na vrhu Inicijative triju mora i za sutra predviđenom Poslovnom forumu. Nakon poslijepodnevnog predsjedničkog panela održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su, uz hrvatskog premijera, sudjelovali predsjednici Rumunjske, Poljske i Litve.

Tom je prilikom premijer Plenković čestitao rumunjskom predsjedniku na odličnoj organizaciji ovogodišnjeg sastanka na vrhu te izrazio zadovoljstvo Hrvatske, kao suosnivačice Inicijative triju mora, što su danas u Bukureštu raspravljene teme poput sigurnosne, energetske, ekonomske i prometne suradnje između zemalja članica.

”Hrvatska je predana suradnji unutar Inicijative triju mora kako u političkom smislu, tako i u konkretnim projektima što se očituje u sudjelovanju brojnih hrvatskih gospodarstvenika na sutrašnjem Poslovnom forumu. To ne čudi jer trećina naše trgovinske razmjene otpada na  zemlje članice ove Inicijative. Stoga je ona izuzetno važna za produbljivanje naše suradnje”, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska od prošlogodišnjeg summita u Rigi ostvarila svoja dva strateška cilja – ulazak u schengensko područje i eurozonu istoga dana, 1. siječnja, te nedugo nakon toga pridružila se i Europskom stabilizacijskom mehanizmu.

”Kako je jedan od ciljeva Inicijative triju mora jačanje pozicije država članica unutar Europske unije, smatramo da našim ulaskom u ove dvije dublje integracije možemo dodatno doprinijeti jačanju pozicija država članica Inicijative na razini Europskog vijeća, između ostalog podupirući ambicije Rumunjske za ulazak u schengenski prostor u što skorije vrijeme. Hrvatska će se snažno zalagati za to.”

Predsjednik Vlade iskazao je zadovoljstvo današnjom prigodom da se još jednom potvrdi  solidarnost s Ukrajinom, žrtvom brutalne ruske agresije.

”Jasno smo iskazali našu predanost da nastavimo pomagati Ukrajini, ne samo u političkom smislu, već i u ekonomskom, financijskom i vojnom, jer znamo što znači biti žrtva i znamo tko je ovdje agresor”, kazao je.

Dodao je kako se danas raspravljalo i o međusobnoj potpori i pomoći u ovim vremenima kada klimatske promjene ugrožavaju ljudske živote. 

”Vidjeli smo strašne poplave koje su ovog ljeta pogodile Austriju i Sloveniju. Danas je inženjerijska pukovnija Hrvatske vojske postavila most u Sloveniji i to je jasan znak solidarnosti i pomoći susjednim zemljama. U isto vrijeme naš vatrogasni zrakoplov već treći put ovoga ljeta pomaže u borbi protiv velikih požara u Grčkoj.”

Za kraj je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti podržavati energetske i transportne projekte u regiji.

”Nakon ulaganja u LNG terminal na Krku, Hrvatska sada puno ulaže u plinovode, kao i u prometne pravce, posebno u koridor Vc koji će biti završen tijekom iduće godine”, zaključio je premijer Plenković.

Hrvatske luke za izvoz ukrajinskog žita

Prije konferencije za medije, u svom obraćanju tijekom predsjedničkog panela, premijer Plenković ponovno je ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svjetsko tržište.

“Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Europu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci”, rekao je i dodao da Vlada radi na željezničkom povezivanju Rijeke na Jadranu i luke Vukovar na Dunavu.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest