Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Grad Rijeka ulaže u dječje parkove: Sadit će se jorgovan, nar, ružmarin…

Za uređenje dječjih parkova ove godine Grad Rijeka osigurao je 270 tisuća eura, saznajemo od Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke.

-Otvaranje novog dječjeg parka nije planirano u 2024. godini, no u sklopu redovnog održavanja planirano je uređenje 14 postojećih dječjih igrališta i to igrališta u Ulici Sveti Križ, dva dječja igrališta koja se nalaze u Ulici Zdravka Kučića, zatim igrališta u ulicama Ivana Milčetića, Ede Jardasa, Janka Polića Kamova, Gustava Krkleca, Dobriše Cesarića, u Ulici Put k igralištu, u ulicama Orešje, Blažićevo i Pletenci, u Ćićarijskoj ulici te Ulici Obitelji Sušanj. U 2024. godini u  svrhu uređenja dječjih igrališta osigurano je 270 tisuća eura, poručuju iz Grada Rijeke.

Obnova vegetacije

U sklopu projekta provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, a u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Rijeka sklopili su ugovor o sufinanciranju, a temeljem toga tijekom ove godine obnovit će se vegetacija u 6 gradskih parkova i to u Bobijevom parku, Parku Augusta Cesarca, Vidovom parku, Parku Trsat, Parku Mlaka i Parku Katice Katinke Mitel.

U parkovima će se tako saditi žutika, indijski jorgovan, tobirovac, lemprika, tisa, nar, ružmarin, ukrasna trešnja, javor, cedar, lipa, čempres, hrast medunac i lovor.

Dječji parkovi vrlo često su i na meti vandalizma, a neka oprema se toliko često uništava da je pitanje isplati li se uopće isplati popravljati, s obzirom da je riječ o skupoj opremi.

Oštećuje se i oprema u sklopu spomenika primjerice poput instrumenta koji se nalazi u sklopu spomenika hrvatskim braniteljima na Delti – koji se od postavljanja – bezbroj puta popravljao, ali i uništavao.

Bez počinitelja pa tako i kazni

O štetama koje grad trpi zbog vandalizma bilo je riječi nedavno i na gradonačelnikom kolegiju, no najčešći problem jest u tome što nema sankcija odnosno ima, ali je teško ući u trag počiniteljima pa se štete ponavljaju i to vrlo često na istim lokacijama.

Grad Rijeka je na uklanjanju šteta od vandalizma po dječjim igralištima lani utrošio 4.700,00 eura, a u 2022.g. 2.142,00 eura.

Na meti su i spomenici iz NOB -a pa je tako na spomeniku četrnaestorici antifašističkih boraca poginulih u NOR-u 1941-1945 na raskrižju Kraške ulice s Velebitskom ulicom za saniranje šteta utrošeno u 2023. g. 2.417,50 eura, a u 2022. g. na uklanjanju štete na bisti narodnom heroju iz NOB-e Vitomiru Paji Široli u parku Mlaka utrošeno je 201.45 eura.

Jadrolinija

Pošaljite vijest