Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Festivalom ulične umjetnosti Osijek obilježava završetak radova na najvećoj obnovi Tvrđe u povijesti

Završila je najveća obnova infrastrukture osječke Tvrđe. Projekt vrijedan 16,9 milijuna eura trajao je nešto više od tri godine, a Grad Osijek odlučio je završetak radova obilježiti na poseban način, izvijestio je u četvrtak Karlo Šatvar, pročelnik Ureda osječkog gradonačelnika.

Tako će se 15. i 16. rujna na ulicama bajkovite Tvrđe uz glazbu, svjetlosne instalacije, bogatu gastronomsku, pivsku i vinsku ponudu održati Festival ulične umjetnosti, a kraljevska zabava neće zaobiđi ni najmlađe sugrađane i posjetitelje.

“Projekt obnove Tvrđe od iznimne je važnosti za grad Osijek i čitavu Slavoniju i Baranju, što potvrđuje i sutrašnji dolazak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda te ministra Šime Erlića u Osijek, koji će s gradonačelnikom i županom obići obnovljenu Tvrđu”, izjavio je Šatvar.

Dodao je kako se na istočnom ulazu u Tvrđu završavaju radovi na uređenju oko 170 parkirališnih mjesta te će parking sutra nakon 15 sati biti otvoren za građane i posjetitelje. Uz to, na svega nekoliko minuta udaljena je i privatna podzemna garaža, kao i parking kod katakombi, čim će, ocijenio je, biti zadovoljene potrebe svih posjetitelja Tvrđe.

“Tvrđa će zasigurno dati dodatni vjetar u leđa našim sjajnim turističkim rezultatima. Najnoviji podatci, do 31. kolovoza, pokazuju da Grad Osijek bilježi 20 posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2022. godinu. U Hrvatskoj je rekordna godina bila 2019., Osijek je već i prošle godine srušio rekord iz 2019., tako da s pravom možemo reći kako rastemo brže od prosječne stope rasta hrvatskog turizma”, poručio je Šatvar, istaknuvši da se Osijek pretvorio u cjelogodišnju destinaciju.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić kazao je kako su programi festivala koncipirani tako da posjetitelje vode u dugačku aktivnu šetnju Tvrđom koja će zasjati u posebnom ruhu.

“Tu nismo posjetitelji koji samo sjednu, slušaju koncert ili sudjeluju na jednom događaju. Tvrđa postaje pozornica, šećemo njome, uživamo u 11 lokacija festivala svjetla i različitim glazbenim zvučnim kulisama. Pratimo Tvrđu u ambijentu filmske glazbe, brojnih Dj-eva, uličnih glazbenika i animatora, uz žive statue, štulare, kostimirane likove, u jednom dosad neviđenom obliku i uz veliki izraz poštovanja prema prošlosti i bogatstvu koji Tvrđa ima. Tu će biti postavljeno 10 svjetlećih panela na kojima ćemo se moći informirat o zanimljivostima i povijesnim činjenicama”, rekao je Majić.

Od glazbenih imena posjetitelji će u street izdanju moći poslušati HPD Lipa, tamburaški zbor Pajo Kolarić, Big bend, Osječki puhački orkestar, dječji bend Uholaže, i druge. Tu su i udruga Volim gramofonske ploče, Craft beer festival, Cest is d Best, i drugi izvođači.

“Vidimo se svi u petak i subotu od 17 do 1 sat, s jednim popodnevnim dijelom u subotu između 11 i 13, kada ćemo također imati i više dječjih programa, predstavu i koncert, a u večernjim satima i radionice gdje će djeca moći biti majstori svjetla. Jednu ulicu posvećujemo njima i sami će moći raditi svjetlosne kreacije. Vidimo se na Monarhiji”, poručio je Majić.

U petak, 15.9.2023. u 20.30 nastupa TBF.

U subotu, 16.9.2023. u 20.30 nastupaju The Frajle.

Jadrolinija

Pošaljite vijest