Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Festival menstruacije od 19. do 21. travnja u Rijeci

Kako se ističe u najavi, pod motom “Nije ti ništa!”, festival stavlja u fokus ženska iskustva u javno-zdravstvenom prostoru, pri čemu se često susreću s omalovažavanjem i ignoriranjem od strane sustava koji za normu uzima muško tijelo. Prirodni fiziološki i fizički procesi koji podrazumijevaju žensko iskustvo (poput mensturacije, poroda, perimenopauze i menopauze), ali i rani znakovi koji ukazuju na teže zdravstvene probleme i dalje su nedovoljno istraženi, tabuizirani i marginalizirani. Otvaranjem ovih pitanja kroz festivalsku formu udruga želi otvoriti prostor dijaloga u kojem se o odnosima moći koji utječu na žensko zdravlje i dobrobit priča u javnosti.

Niz događanja na više lokacija

Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji te ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju u širem smislu, tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz okrugli stol “Nije ti ništa – tretman žena u zdravstvenom sustavu”, geštalt psihološku radionicu o gaslightingu, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati ali i kreativnu radionicu za same djevojčice, radionicu poezije otpora i izrade fanzina, radionicu književne intervencije, filmski program, pub kviz, razgovore o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i druge programe.

Glavne su lokacije festivala Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Galerija O.K., Dječja kuća, Gradska knjižnica u Benčiću te prostori PaRitera.

Otvorenje na Korzu uz performans Nike Rukavine

Festival počinje u petak, 19. travnja u 15 sati okruglim stolom koji tematizira tretman žena u zdravstvenom sustavu kroz pojam medicinskog gaslightinga koji se odnosi na prakse omalovažavanja lošeg zdravstvenog stanja pacijenata_ica i uvjeravanje u psihički uzrok bolesti, na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Govornice na panel raspravi su aktivistkinja i programska koordinatorica udruge Roda – Roditelji u akciji Branka Mrzić Jagatić, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja u superviziji Mia Rogić, te predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10” Zorica Martić, uz moderaturu Marije Trcol.

U 18:30 sati istog dana na Korzu će i simbolički otpočeti festival uz performans umjetnice Nike Rukavine “Ja nisam luda”. Na štandu festivala moći će se dobiti informacije o svim programima te uzeti svoju festivalsku majicu s kojom se može nastaviti na idući event prvog dana, Pub kviz “I Trivia krvari!” u Book Caffeu Dnevni Boravak od 20 sati. Tim od maksimalno 4 osobe moći će se prijaviti na licu mjesta, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade LELO i Intimina brandova.

Subota za radionice

U subotu, 20. travnja, program se nastavlja u 10 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka u Art-kvartu Benčić radionicom DIY feminističke intervencije u književnost “Krv, suze, znoj: književna klitervencija”. Voditeljice radionice, autorica Eva Simčić i Jelena Velimirović polaznike_ce će provesti od problematike brisanja svakodnevnog ženskog iskustva iz malih kućnih biblioteka, a potom će zasukati rukave i intervenirati u knjige kako bi one reflektirale našu stvarnost.

U subotu u 12 sati u prostorima PaRitera počinje Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena i strategije suočavanja s ovom taktikom emocionalnog zlostavljanja.

U 15 sati u Galeriji SKC održat će se radionica pisanja poezije i izrade fanzine “Poezija u crvenom: Stihovi otpora”. Kroz kolektivno pisanje poezije, sudionici će istraživati kako poezija može pružiti otpor društvenim normama i represijama te mobilizirati specifične potencijale. Radionicu će voditi Doria Jukić, praktičarka metodologije kazališta potlačenih i Matija Rubinić, koji će u drugom dijelu radionice voditi proces izrade fanzina.

U subotu u 19:30 sati u Galeriji O.K. bit će prikazan dokumentarni film “Our Bodies” redateljice Claire Simon koja u pariškoj javnoj bolnici propituje što znači živjeti u ženskim tijelima, snimajući njihovu različitost, jedinstvenost i ljepotu u svim fazama života.

Drugi dan festivala, završit će partijem tease4tease – besramna glazbena afera u Klubu Manual, na kojem će od 23 sata glazbu puštati gabibabydoll i ORLANDO iz Queeranarchive kolektiva. Glazbeni kodeksi noći; club edits, dembow, deep gay house, perreo, breaks&bass, jugolatino.

Nedjelja u Dječjoj kući i Galeriji SKC

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 21. travnja, u 15:30 će sati u Dječjoj kući započeti radionica šivanja za djevojčice pod nazivom “Kapljica”. Voditeljica radionice Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, polaznice u dobi od 9 do 12 godina provest će kroz izradu jastučića-lutke u obliku kapljice, koji će se moći ponijeti kući. U isto vrijeme, također u Dječjoj kući, interaktivno predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje održat će psihologinja Tea Vehovec.

U nedjelju od 17 sati u Galeriji SKC moći će se popiti piće uz štandove brandova LELO i Intimina kao svojevrsno zagrijavanje za Klitopismenost svima: predavanje o važnosti klitorisa koje će u 18 sati na istoj lokaciji održati Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba. Kao što će se čuti na predavanju, povijest bavljenja klitorisom obilježena je cenzurom i dezinformacijama, pa je tek početkom ovog stoljeća postignut napredak u priznavanju cjelokupne anatomije klitorisa.

Tijekom cijelog festivala u Galeriji SKC bit će otvorena PMS Chillaona – sigurni prostor za sve osobe u PMS-u i one koje se tako osjećaju u kojem će se vrtiti filmski klasici i jesti čokolada.

Za sve radionice potrebne su prijave, a ulaz na sve programe je besplatan, osim u Klub Manual.

Više o programima i načinu prijave na: https://pariter.hr/festival-menstruacije

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest