Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dva projekta PGŽ u izboru za najbolji projekt EU

„Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ te „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza“ projekti su s područja Primorsko-goranske županije koji su ušli u izbor za najbolji EU projekt koji i ove godine organizira Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, Uredom Europskog parlamenta u RH te portalom zupan.hr.

Spomenuti projekti natječu se u kategoriji „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“, a cilj samog izbora je istaknuti doprinos i značaj koji projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

„Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ u Staroj Sušici projekt je vrijedan gotovo 1,1 milijun eura, a provodila ga je Javna ustanova „Priroda“ uz potporu Primorsko-goranske županije, Općine Ravna Gora i Turističke zajednice Gorskog kotara u razdoblju od lipnja 2015. godine do prosinca 2021. godine.

Izgradnjom Centra o velikim zvijerima, Gorski kotar, kao jedno od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri – vuk, ris i medvjed, dobio je priliku za promociju bogatstva prirodne raznolikosti ovoga kraja i vrijednosti velikih zvijeri u ekosustavu. Sadržaj i koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora kao NATURA 2000 područja, mjesta suživota ljudi i velikih zvijeri, očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti, mjesta susreta lokalnog stanovništva, posjetitelja, stručnjaka i znanstvenika koji svakodnevnim naporima doprinose očuvanju vrijedne prirodne baštine.

Multimedijski postav pruža osjećaj šumskog okružja i spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije prirodnih vrijednosti Gorskog kotara koji kroz mijene godišnjih doba, posjetitelja uvodi u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri, a od otvorenja ga je obišlo više od 20.000 posjetitelja.

Projekt „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza“ omogućio je odgovarajuće priveze i postizanje veće sigurnosti na vezu za linijske brodove, što je preduvjet za razvoj linijskog prometa, ali i podizanje komunalnog standarda za korisnike javnih brodskih linija. Projekt je od listopada 2017. godine do svibnja 2022. godine provodila Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a vrijedan je gotovo 5,2 milijuna eura.

Realizacijom projekta uvelike se doprinijelo razvoju otočne i lučke infrastrukture, s ciljem unaprjeđenja ekonomske i turističke aktivnosti te demografske obnove. Projektom je omogućena kvalitetnija povezanost s kopnom i drugim otocima čime je povećana mobilnost stanovništva, kao i dostupnost zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih usluga.

Dodjela nagrada najboljim projektima održat će se ove jeseni na tradicionalnim Danima regionalnog razvoja. Podsjetimo, prošle je godine projekt Primorsko-goranske županije „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“ proglašen najuspješnijim županijskim EU projektom prema izboru javnosti, dok je „Mala barka 2“ tu titulu ponijela 2020. godine kao najbolji projekt prekogranične suradnje, a „Claustra+“ drugo mjesto 2021. godine u istoj kategoriji.

Jadrolinija-zapošljavamo

Pošaljite vijest