Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Donacijom iz Ljubljane, Gradska knjižnica Rijeka bogatija za novi bibliobus

Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana donirali su svoje dosadašnje bibliobusno vozilo Gradu Rijeci i Gradskoj knjižnici Rijeka koje će se nakon potrebnih dorada koristiti kao Županijski bibliobus.

U promet bi trebao krenuti sredinom listopada ove godine i donositi knjige i kulturu čitanja u one kutke Primorske-goranske županije u kojima ne postoji narodna knjižnica.

Bibliobus je Gradu Rijeci predan u utorak 29. kolovoza u Ljubljani gdje su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnateljica Gradske knjižnice Ljubljana Teja Zorko.

Osnovni je cilj Županijskog bibliobusa obuhvatiti knjižničnim uslugama mjesta Primorsko-goranske županije bez drugog oblika djelatnosti narodne knjižnice kao i rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu pa tako obilazi Vinodol, dijelove otoke Krka, zaleđe Rijeke i niz mjesta u Gorskom kotaru.

Novi bibliobus već je stigao u Rijeku, a riječki gradonačelnik Marko Filipović zahvalio je Gradu Ljubljani, najstarijem gradu prijatelju Grada Rijeke i Gradskoj knjižnici Ljubljana na ovoj vrijednoj donaciji. „Ovaj bibliobus zamijenit će onaj stari koji je Gradska knjižnica Rijeka do sada koristila i koji odlazi u zasluženu mirovinu. Rad bibliobusa iznimno je važan budući da omogućuje čitateljima da im knjige, a samim time i znanje budu dostupni svugdje, i u onim općinama i gradovima riječkog prstena i Primorsko-goranske županije u kojima nema knjižnica. Stoga ovom novom bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka, koji je nešto većih dimenzija od dosadašnjeg, želim još mnogo godina u službi čitatelja i članova naše knjižnice, da svojim radom doprinese širenju znanja, jer u današnjem modernom vremenu digitalizacije ipak ne smijemo zaboraviti na važnost knjige“ rekao je Filipović i dodao kako se Gradska knjižnica Rijeka uskoro seli na novu lokaciju u Art kvart Benčić. „Riječ je o jednoj od najvećih investicija u kulturi od samostalnosti Hrvatske i drago mi je što će se kroz nekoliko mjeseci naša knjižnica preseliti u novi dom“, rekao je Filipović dodavši kako je ova donacija potvrđuje i duboku prijateljsku suradnju između Rijeke i Ljubljane koja traje već 44 godine.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković zahvalio se na ovoj vrijednoj donaciji rekavši kako već neko vrijeme imaju dobru i kvalitetnu suradnju s Gradskom knjižnicom Ljubljana. „Naša suradnja započela je 2018. godine zajedničkim radom na Erasmus + projektu ZELDA – Zelena i održiva knjižnica, a nastavila se i na Erasmus + K2 projektu Tech Library. Kroz te suradnje bolje smo se upoznali i uvidjeli da imamo puno zajedničkih tema, želja i ciljeva. Prijateljstvo koje se razvilo iz suradnje rezultiralo je i donacijom ovog bibliobusa na čemu smo neizmjerno zahvalni“, rekao je Cvjetković.

Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka s 17.948 knjiga trenutno ima 1.241 člana te obilazi 52 stanice u 41 naselju diljem Primorsko-goranske županije. Kroz 2022. godinu ostvareno je 12.898 posudbi i 8.350 posjeta. S radom je započeo 2004. godine kao rezultat partnerskog projekta Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonje Šišić, novim vozilom će se osigurati još kvalitetniji rad Županijskog bibliobusa. „Važno je da svako dijete, svaki odrastao čovjek ima mogućnost doći do knjige i posuditi knjigu, ali osim toga važni su i brojni drugi programi i radionice koje Gradska knjižnica Rijeka organizira u Županijskom bibliobusu putem kojih se stječu nova znanja i vještine, a koji su putem bibliobusa dostupni svim građanima naše županije u čijim mjestima nije dostupna narodna knjižnice“, rekla je Šišić.

Novi bibliobus na trgu 111. brigade HV-a došli su pogledati i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Vlasta Linić.

Jadrolinija

Pošaljite vijest