Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Do kraj lipnja u Rijeci se održava manifestacija “Japan u Rijeci”, najavljen bogat program

U organizaciji Muzeja računala „Peek&Poke“ u Rijeci će se od 7. svibnja do 29. lipnja održati manifestacija „Japan u Rijeci“, čiji je cilj kroz niz kulturnih, gastronomskih, glazbenik i zabavnih događanja građanima predstaviti japansku povijest i suvremenu kulturu.

Kako je istaknuo Svetozar Nilović ispred Muzeja „Peek&Poke“, ideja o organizaciji ove manifestacije pojavila se prošle godine s inicijalnom željom da se na neki način obilježi 30 godina postojanja Play stationa. Od te početne ideje program se proširio s brojnim drugim događanjima od kojih je prvi već u tijeku, a riječ je o izložbi „Japan u Rijeci“ koja je postavljena na postamentima na Korzu. Riječ je o izložbi fotografija o povijesti i kulturi Japana, a između ostalog, donosi i fotografije iz 1930-ih godina kada je japanska delegacija posjetila tvornicu torpeda u Rijeci.

Yusei Sagawa i Marko Filipović

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je zadovoljstvo što će građani zahvaljujući ovoj manifestaciji imati priliku iskusiti putovanje Japanom i upoznati se s mnogim specifičnostima te zemlje. „Grad Kawasaki i Rijeka gradovi su prijatelji već 50 godina i upravo je Kawasaki jedan od naših najstarijih gradova prijatelja i čitav taj niz godina ostvarujemo kvalitetnu suradnju. Organizaciju ove manifestacije podupiru među ostalima i Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj kao i sam Grad Kawasaki i drago mi je što i na taj način produbljujemo našu suradnju i prijateljstvo“, rekao je Filipović.

U sklopu manifestacije japanski umjetnik i muralist Yusei Sagawa u Ulici Ivana Grohovca oslikat će mural koji ostaje kao trajna uspomena. Sagawa je istaknuo da mu je drago što je u Rijeci i što može dati svoj doprinos ovoj manifestaciji i što ima priliku ostaviti svoj rad u trajno naslijeđe. Također je gradonačelniku Filipoviću predao pismo gradonačelnika Kawasakija Norihika Fukuda.

Kako je objasnio Davor Pasarić ispred Muzeja „Peek&Poke“ mural će imati snažnu simboliku. „Bit će prikazane dvije rijeke, jedna simbolizira Rijeku, a druga Kawasaki. Ispod toga će biti veliko sunce, simbol Japana u kojem će se nalaziti motivi ova naša dva prijateljska grada, a sve to će nositi dječje ruke kao simbol nastavka našeg prijateljstva za buduće generacije“, rekao je Pasarić i dodao kako će mural biti visok oko 25 metara što će ga učiniti jednim od najviših u Hrvatskoj. Dodao je i kako je Sagawa poznati japanski muralist koji je svojim radom sudjelovao i prilikom pripreme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

U program se uključio i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u kojem će se, kako je najavila Tea Perinčić u ime Muzeja među ostalim programima otvoriti i izložba „Moj Japan“ koja će uz eksponate podrijetlom iz Japana, a koji su dio fundusa Muzeja predstaviti i 40-ak intervjua s impresijama hrvatskih građana koji su u posljednjih 50-ak godina posjetili Japan.

Za organizaciju glazbenog djela programa zadužen je Željko Pendić, koji je istaknuo kako će biti održana tri koncerta, jedne hrvatske i tri japanske umjetnice te će posjetitelji imati priliku čuti i neke tradicionalne japanske instrumente.

Cjelokupni program manifestacije dostupan je na web stranici japanurijeci.com.

Manifestaciju Japan u Rijeci organizira Muzej računala Peek˛&Poke s partnerima, a uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Grada Kawasakija.

Jadrolinija

Pošaljite vijest