Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dan zaboravljenih igara u Kastvu

Jučer je u Kastvu održan dan zaboravljenih igara s ciljem da se djecu potiče na igru i druženje vani i da ih se barem na kratko odvrati od mobitela.

Grad Kastav već nekoliko godina u suradnji s Osnovnom školom Milan Brozović provodi projekt Kastavski dan sporta, koji je namijenjen prvenstveno najmlađim Kastavkama i Kastavcima. Iako manifestacija službeno nosi ime Kastavski dan sporta, onaj sport kakvog svi danas dobro znamo i nije u prvom planu. Primarna misija ovog projekta je izvući djecu iz njihovih uobičajenih zona  komfora i vratiti ih nekoliko desetljeća unazad, kada su igralištima, parkovima, šumama, livadama raznim ulicama i uličicama vladali njihovi vršnjaci i kada su dominirale u današnje doba neke zaboravljene igre i igrice.

Primarni cilj Kastavskog dana sporta je prekinuti sjedalački način života,  potaknuti djecu na kretanje i igranje s vršnjacima, pokazati im kako su se nekad zabavljali njihovi roditelji, none i nonići, poučiti ih nekim zaboravljenim igrama i spasiti te igre od zaborava.

Zaboravljene igre održavale su se na pet lokacija. Na Crekvini su se natjecali na poligonu uz štafetne igre, Pod ložun se je igrala Crna kraljica, na Fortici se preskakao lastik i vrtio hula-hop, a u školskom dvorištu su se baš kao nekad igrale špigule i cip cop.

“Zaboravili smo na neke male stvari oko nas, a svaka minuta koju klinci ne provode na mobitelima je dragocjena. Djecu moramo podsjećati na neka prošla, lijepa vremena kad smo puno više vremena provodili družeći se na zraku jer smo i danas vidjeli kako se lako zaigraju”, kazao je gradonačelnik Matej Mostarac koji se poigrao s kastavskim mališanima.

Jadrolinija

Pošaljite vijest