Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ART KVART: Vani ili unutra – zapravo se još ne zna gdje će se postaviti mozaik Ede Murtića

Uređenje okoliša Art kvarta privodi se kraju, no još uvijek nije jasno hoće li mozaik Ede Murtića, koji je trenutno deponiran u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, biti postavljen na otvorenom ili unutar ove lokacije. Također, nije poznato je li djelo hrvatskog Picassa, kako još nazivaju Edu Murtića, uopće namijenjeno za vanjsko postavljanje, s obzirom da je prvotno bilo smješteno unutar glavne zgrade bivše pošte.

Samo da cijela priča ne poprimi ritam povratka srednjovjekovnog zida na Trg Ivana Klobučara, a što traje sigurno već desetljeće i pol.

Jugozapadno od T – zgrade

– Zidni mozaik autora Ede Murtića koji je namjenski izrađen 1969. godine za zidove interijera prizemlja nekadašnje glavne pošte na adresi Korzo 13 vlasništvo je tvrtke Tim-nekretnine d.o.o. Navedena tvrtka odlučila je mozaik ukloniti sa zidova interijera zgrade tijekom renovacije navedene zgrade te ga je 2017. godine predala Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na trajnu pohranu. Grad Rijeka obvezao se podmiriti troškove postavljanja umjetnine 2021. godine, odgovaraju u Gradu Rijeci na naš upit što je s povratkom ovog umjetničkog djela, te dodaju:

– Grad Rijeka, vlasnik nekretnine i zakonski nasljednici i nositelji autorskih prava autora sklopili su Sporazum o postavi mozaika Ede Murtića iz zgrade bivše pošte u Rijeci u javnom prostoru bloka Rikard Benčić kojim je Grad Rijeka preuzeo obvezu postavljanja i podmirivanja troškova umjetnine na novu lokaciju – lokaciju javnog prostora budućeg parka Rikard Benčić, na poziciji jugozapadno od T-zgrade, u kojoj je u prosincu počela s radom Gradska knjižnica Rijeka. Projekt samog postava umjetnine, izradit će se uz sudjelovanje i suglasnost nositelja autorskih prava, prema pravilima restauratorske struke kada se za to ostvare proračunske mogućnosti. Za sada su u fazi uređenja javnih površina bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić izvršeni pripremni radovi na lokaciji, zaključilo se.

Postava na zidu

Upitali smo i za komentar galerista, inače sina Ede Murtića, Ranka Murtića što on misli o cijelom ovom slučaju, a koji nam je rekao da je obitelj upoznata s namjerama Grada Rijeke, podržava postavu mozaika na navedeno područje, ali, dodaje da je u posljednje vrijeme komunikacija po tom pitanju malo zamrla. No, vjeruje da će komunikacija sigurno ponovno intezivirati.

Spominje postavu mozaika odnosno njegovu prezentaciju i na posebnom zidu (no taj se zid još uvijek nije počeo graditi op.a), a na upit da li djelo njegovo oca može biti i vani na otvorenome – odgovara potvrdno.

No, samo je pitanje da li je to ujedno i pravo rješenje za jedno takvo dijelo, s obzirom da bi isto bilo izloženo vandalizmu. Ali to je neka druga priča.

Jadrolinija

Pošaljite vijest