Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

6. Liburnijski literarni Camino

Pred nama je tradicionalna srpanjska literarno-gastronomsko-glazbeno-rekreacijska manifestacija koju Gradska knjižnica Opatija organizira 21. srpnja 2023. povodom proslave Dana grada Opatije – 6. “Liburnijski literarni Camino”.

Već 6. godinu zaredom “Liburnijski literarni Camino”, inspiran čuvenim Caminom de Santiago, na inovativan i svjež način spaja umjetnost, književnost, glazbu, rekreaciju i gastronomiju u jednu jedinstvenu cjelinu i predstavlja specifičan iskustveni doživljaj za sve posjetitelje.

U sklopu manifestacije, u Gradskoj knjižnici Opatija postavljena je izložba fotografija “Svjetlopisi s puta” arhitekta i samostalnog umjetnika Damira Barešića. Riječ je o fotografijama nastalim tijekom 7 autorovih boravaka na Caminu de Santiago. Izložba će se moći razgledati tijekom srpnja i kolovoza.

I ove se godine hodači i rekreativci mogu pridružiti laganim šetnjama obalnim i brdskim stazama našega liburnijskog kraja. Počevši od knjižnica Lovran i Kastav pa sve do opatijske knjižnice, uz laganu šetnju i stanke na putu za čitanje poezije, vođeni članovima Planinarskog društva “Opatija”: Damirom Barićem, Ljubom Duvančić i Milivojem Filipovićem.

Okupljanje i polazak ispred Knjižnice Kastav planirano je za 17:00 sati, a ispred Knjižnice Lovran u 17:45 sati, dok je dolazak u Gradsku knjižnicu Opatija predviđen za 20:00 sati.

Po dolasku u knjižnicu, za one koji to žele, organizirano je mjerenje tlaka u suradnji sa Crvenim križem Opatija, nakon čega će hodačima biti uručene liburnijske compostele – potvrde za sudjelovanje i prehodani put.

Kreativci će svoje umijeće moći pokazati na likovnoj radionici Zdenke Bilušić koja će se održati tijekom poslijepodneva u opatijskoj knjižnici, s početkom u 17:30 sati.

Večer je rezervirana za literarni dio Camina: predstavljanje autobiografskih putopisnih knjiga “Put zvijezda 1 i 2″ autorice Natalije Jeličić-Natali. Natali se na Camino otisnula dva puta: prvi put zaustavljena pandemijom korona virusa, na put kreće svega 6 mjeseci kasnije. O iskustvima na putovanju dugačkom 950 kilometara u trajanju od 33 dana te razlozima i motivima za kretanje na isto s autoricom će razgovarati Kristina Tolić i Iva Mihovilić. Predstavljanje knjiga planirano je za 20:45 sati.

Večer će zaključiti Camino fiesta, veselo druženje u ugodnoj atmosferi uz fine zalogaje koje će pripremiti Doris Vlah, tradicionalnu Tarta de Santiago – galicijsku tortu od badema i biranu glazbu.

Pozivamo sve vas, putnike namjernike, rekreativce i kreativce, prijatelje, članove knjižnice i zaljubljenike u prirodu, putovanja, bilo ona fizička ili likovna i literarna, da nam se pridružite na 6. “Liburnijskom literarnom Caminu” u petak, 21.7.2023. godine.

Na pješačke ture i likovnu radionicu prijaviti se možete e-mailom na: gradska.knjiznica.opatija@gk-opatija.hr, telefonski 051/712-987 ili osobno u Knjižnici Opatija i/li ograncima knjižnice: Kastav knjiznica.kastav@gk-opatija.hr , Matulji, Lovran knjiznica.lovran@gk-opatija.hr i Mošćenička Draga!

Zahvaljujemo svim našim suradnicima, prijateljima, volonterima koji su pomogli u organizaciji ovoga programa: Grad Opatija, Planinarsko društvo “Opatija”, Crveni križ Opatija, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik, Doris Vlah, Natalija Jeličić-Natali.

Jadrolinija

Pošaljite vijest